Boala tropicală care amenință cel mai comun soi de banane

de: Andreea Cuzub
08 07. 2018

Cercetătorii au avertizat că cel mai comun soi de banane este amenințat de o boală tropicală mortală care afectează plantațiile din întreaga lume.

Cunoscută sub numele de boala Panama sau Fusarium oxysporum, infecția fungică s-a răspândit deja în Asia, Africa, Orientul Mijlociu, Australia și America Centrală. Ciuperca afectează bananele Cavendish (cel mai comun soi de banane). Dacă infecția se răspândește și în America de Sud, cercetătorii consideră că bananele s-ar putea confrunta cu un posibil risc de extincție.

Tratamentul chimic este ineficient și nu a reușit să oprească răspândirea bolii. Experții au reușit să diminueze evoluția infecției doar prin instalarea carantinei.

Cu toate că metoda carantinei este singura care a avut o oarecare eficiență, procesul nu este unul perfect. Chiar și după ce o porțiune a terenului a fost sacrificată pentru a proteja restul zonei, sporii rămân infiltrați în sol pentru decenii și sunt gata să reapară, odată ce au condițiile necesare.

Bananele Cavendish sunt identice din punct de vedere genetic, ceea ce îi permite bolii să decimeze rapid recolte întregi.

Salvarea ar putea veni de la o specie rară de copac din Madagascar (Ensete perrieri). Acesta crește un soi sălbatic de banane care sunt imune la boala Panama. Cercetătorii consideră aceste banane au o toleranță crescută din cauza climei de pe insulă, însă problema este că mai există doar cinci altfel de copaci.

Între timp, biologii se chinuie să creeze un hibrid din cele două specii de banane, în speranța obținerii unei tulpini rezistente la infecții.

Dr. Hélène Ralimanana de la Centrul de Conservare Kew Madagascar spune că este important să conservăm soiul de banane sălbatice, deoarece semințele acestora pot să ofere oportunitatea de a găsi o modalitate de cultivare.

După cum spuneam mai sus, boala Panama este rezistentă la tratamente, iar asta înseamnă că o singură banană infectată reprezintă sfârșitul unei plantații întregi.